site_title
panel_icon  panel_icon  panel_icon  panel_icon  panel_icon  panel_icon  panel_icon
STRONA GŁÓWNA separator INFORMACJE separator aktualności separator szukaj
aby odszukać informacje nie trzeba wpisywać całej nazwy - wystarczy jeden wyraz
możliwe jest także wyszukiwanie wg daty (format: rrrr-mm-dd) oraz wg autora informacji
wyniki wyszukiwania:
wyniki archiwalne są reprezentowane przez szare tło daty
24
04-2019
II MIEJSCE W MIĘDZYSZKOLNYM KONKURSIE KULINARNYM BLACK BOX W TARNOWIE
KRYSTYNA KAIM
wydarzenia
W dniu 9.04. 2019 roku w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie odbyła się kolejna edycja Międzyszkolnego Konkursu Szkół Gastronomicznych - Black Box. Temat konkursu brzmiał: „Moje dzieło z tajemniczych surowców”. Naszą szkołę reprezentowała Oliwia Gargul z klasy 4TGs. Każdy z uczestników miał przygotowaną tzw. „czarną skrzynkę” z nieznaną wcześniej zawartością. W tym roku znalazły się w niej takie produkty jak: kurczak kukurydziany, topinambur, jarmuż, słonecznik oraz makaron barwiony sepią. Z produktów bazowych uczestnik musiał w czasie 120 minut sporządzić wymyślone przez siebie danie. Do dyspozycji uczestników były również inne produkty ze „spiżarni”, które można było dowolnie dobierać. Przebieg konkursu nadzorowała oraz oceniała Komisja powołana przez Małopolskie Zrzeszenie Kucharzy i Cukierników. Kryteria uwzględniały: organizację stanowiska pracy, wybór potrawy, technikę wykonania, wygląd, kompozycję, czas, jakość pracy, cechy organoleptyczne, zachowanie zasad bhp.

Oliwia przygotowała "Ziołowego kurczaka kukurydzianego na makaronie z sepią otulonym winnym sosem, w towarzystwie sałatki z jarmużu i groszku cukrowego, puree z topinamburu z nutą sera grana padano i karmelizowaną marchewką"

Formuła konkursu jest trudna. Wymaga dużej wiedzy, umiejętności i kreatywności. Dlatego gratulujemy Oliwii odwagi i sukcesu. Powodzenia w przyszłej pracy zawodowej!